keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Metro, Musée d'Orsay, Invalidikirkko


Pariisin metron historiaa

Pariisin metro kuuluu Euroopan suurimpiin metroverkostoihin ja se koostuu kuudestatoista linjasta. Päälinjat on numeroitu 1-14, joiden lisäksi on lyhyet linjat 3bis ja 7bis. Parisiin metron pituus on 213km ja siihen kuuluu yli 300 asemaa. Pariisin metroasemia osoittaa Metropolitain-merkki tai M-kirjain. Art nouveau – tyyliset metroasemien sisäänkäynnit ovat tunnettuja ja ne on suunnitellut Hector Guirmardin.
Pariisin metro on maailman neljänneksi vanhin metro. Ensimmäinen linja otettiin käyttöön jo 19. heinäkuuta vuonna 1990 Pariisin maailmannäyttelyä varten. Pariisin kaupunki ja olemassa olevat rautatieyhtiöt ajattelivat jo vuonna 1845 metron rakentamista kaupungin keskustaan, mutta Pariisi tahtoi uuden ja itsenäisen verkon. Sinä aikana Pariisin väkiluku kasvoi voimakkaasti ja liikenne lisääntyi massiivisesti. Metrolinjasto kasvoi jo ennen ensimmäistä maailman sotaa, ja verkostosta tuli melkein täysimittainen toisen maailmansodan jälkeen. 1960-luvulla alettiin kehittää toista verkkoa, RER, ruuhkan helpottamiseksi.
Pariisin alueella metrolinjat kulkevat suurimmaksi osaksi maan alla. Vanhimmat linjat usein katujen alla niiden suuntaisesti, sillä oli helpompi rakentaa tunnelit katujen kuin rakennusten alle. Uusimpien linjojen tunnelit ovat vanhempia syvemmällä ja ne kulkevat myös rakennusten ali. 1930-luvulla metrolinjat päättyivät Pariisin rajalle, mutta sen jälkeen niitä on jatkettu myös esikaupunkeihin.
Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pariisin_metro
http://www.pienimatkaopas.com/pariisi/liikkuminen.html


Musée d’Orsay


Musée d’Orsay on impressionistisen taiteen museo, joka sijaitsee Seine-joen eteläisellä rannalla. Sen kokoelmiin kuuluu ranskalaista vuosilta 1848-1914 olevaa taidetta. Taidemuseon rakennus valmistui vuonna 1900 ja sen piti alun perin olla rautatieasema. Pitkän aikaa suljettuna ollut rakennus avattiin vuonna 1986 museona. Museon ainutlaatuinen kokoelma ranskalaisesta impressionismia koostuu esimerkiksi Claud Monet’n, Pierre-Auguste Renoirin, Gustave Courbet’n, Vincent van Goghin ja Édougard Manet’n taideteoksista. Museon suosituin teos on Pierre-Auguste Renoirin Moulin de la Galette, joka on tehty vuonna 1872. Toinen erittäin suosittu teos on Gustave Courbet’n Maailman alkuperä vuodelta 1866.

Lähteet:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_d%27Orsay
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_d%27Orsay
http://www.pienimatkaopas.com/pariisi/museot.html




Invalidikirkko


Invalidikirkko kuuluu Hôtel des Invalides rakennusryhmään. Ryhmään kuuluu kultakupolikirkon lisäksi museoita ja muistomerkkejä, jotka kaikki liittyvät Ranskan sotahistoriaan. Ryhmään kuuluu myös sotaveteraaneille tarkoitettu vanhainkoti sekä sairaala. Ludvig XIV aloitti Hôtel des Invalides’n rakennuttamisen vuonna 1970, jolloin rakennuksen tarkoitus oli olla vanhojen sotilaiden sairaala sekä koti. Hôtel des Invalides’n ja sen sisäpihojen valmistumisen jälkeen Ludvig XIV teetti kappelin, josta tuli yksi barokkiarkkitehtuurin helmistä. Tämä invalidikirkko valmistui vuonna 1703. Invalidikirkko meinasi kokea tuhon vuonna 1944, kun toisessa maailmansodassa Adolf Hitler määräsi tuhoamaan Pariisin, erityisesti Notre Damen ja Invalidikirkon, mutta onneksi rakennukseen sijoitetut räjähteet jätettiin räjäyttämättä.
Invalidikirkon näyttävin hautaholvi on Napoléon Bonaparten (1769-1821). Invalidikirkkoon on haudattu myös monia muita tärkeitä henkilöitä, esimerkiksi Joseph ja Jérome Bonaparten (Napoléonin veljet) sekä Napoléon II.



Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_des_Invalides
http://fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_des_Invalides
http://www.invalides.org/pages/anglais/menu_ang.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti